Výstava Znaim / Znojmo 1809

24.06.2019 23:32

Jakub Samek - Vladimír Kočan - Jiří Kacetl

Naposledy upraveno: 24.06.2019

 

Jihomoravské muzeum ve Znojmě nabízí u příležitosti 210. výročí bitvy u Znojma, posledního rozhodujícího vítězství císaře Napoleona a poslední bitvy vojenské kariéry arcivévody Karla, výstavu v České republice zcela ojedinělou. (Zvláště poté, co došlo ke zrušení stálé expozice militárií z období od 15. století do poloviny 19. století ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha nazvané „Císařská zbrojnice“.)

 

Na znojemském hradě lze od 7. května do 29. září 2019 navštívit sál s mnoha desítkami unikátních autentických předmětů, jejichž prostřednictvím vás osloví doba napoleonských válek. A to způsobem, který nepochybně ocení jak odborníci, tak nejširší veřejnost. Odborníci proto, že velmi vzácné exponáty pocházející ze soukromých sbírek nemají příležitost studovat každý den; veřejnost už z toho prostého důvodu, že napoleonské vojenství je od základu svým výrazem poutavé, barevné, vkusných forem, a je s ním spojeno nepřeberné množství fascinujících životních osudů.

Výstava je připravena v několika tematických osách a vrcholí symbolicky setkáním s vítězným císařem Napoleonem a poraženým císařem Františkem. Vitríny představují pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád. Kromě vzorových zbraní řadových jednotek, jimiž se obě armády u Znojma utkaly, objevíte chladné i palné zbraně Napoleonovy gardy i některé velmi speciální zbraně rakouské pěchoty užívané v průběhu koaličních válek. Originální pokrývky hlavy patří k těm nejatraktivnějším exponátům. A co teprve více než dvě staletí staré uniformy, včetně doplňků a součástí výstroje? Jedním z příběhů, které výstava přináší, je věnován roli náčelníka štábu francouzského 4. sboru, „zajatého“ generála Fririona.

Výstavu doplňuje velké množství obrazů vybraných buď pro tematický vztah k válce roku 1809, nebo obecněji pro vztah k vystaveným exponátům. Pomáhají vytvořit představu o způsobu boje armád přelomu 18. a 19. století a některé nabízejí pohled na tehdejší město Znojmo.

Výstava není oslavou války ani vítěze bitvy. Jejím cílem je připomenout událost, která poznamenala město, kraj i celou Evropu, a její protagonisty - naše předky. A na poli vojenské historie je ambicí jejích autorů přispět k tomu, aby se bitva u Znojma postupně zařadila mezi velké bitvy epochy, mezi srážky tak zvučných jmen jako je Marengo, Austerlitz, Jena, Friedland, Wagram nebo Borodino. Bitva u Znojma je světovou historií opomíjena neprávem. Válka roku 1809 skončila teprve jí, nikoli u Wagramu. Složité a překotné pohyby na svou dobu obrovských armádních formací završila dvoudenní tvrdá srážka ve složitém a nepřehledném terénu, a jako celek patří mezi nejzajímavější kapitoly napoleonských válek. Hlavní důvod, proč je opomíjena? Napoleon přispěl na bojiště až během druhého dne. O místu bitvy nerozhodl. Poslední rozhodující vítězství jeho kariéry mu vybojovali generál Marmont a maršál Masséna.

 

Všechny fotografie přiložené k tomuto příspěvku jsou autorským dílem
chráněným dle autorského zákona č. 121/2000 Sb.

C. k. řadová pěchota: 47) čáka nižšího důstojníka, 1813-1815.

 

17) Čapka c. k. hulánského pluku arcivévody Karla č. 3 - 1811 (červený potah) + epolety vyššího důstojníka hulánů, model 1798 (huláni 3. pluku se zapojili do bitvy u Znojma v rámci V. armádní sboru);
18) přilba francouzských dragounů, 1804;
19) patrontaška pro c. k. jízdní myslivce, 1798-1801

 

C. k. řadová pěchota: 55) buben, závěsný řemen, paličky, 56) polní láhev, 1798.

 

24. Rakouská jezdecká pistole vz. 1798;
25. rakouská husarská karabina vz. 1798 se závěsníkem (karabinou, která dala zbrani jméno);
podrobněji viz Rakúske kresadlové pušky a pištole systému M 1798 „Unterberger“

 

C. k. lehká pěchota: 11) kozlice (něm. Doppelstutzen, doslovný překlad „dvojštuc“) pro hraničářské ostrostřelce, 1795;
12) větrovka systému Girandoni, 1795-1801 (originální vojenský vzor, nikoliv jeho civilní napodobenina), podrobněji viz Girandoni - rakouská vojenská opakovací větrovka;
13–16) prachovnice vojenských myslivců.

 

 

Související příspěvky:

Střetnutí u Znojma 1809 podle atlasu bitev

 

 

Doporučené odkazy:

Výstava Znaim/Znojmo 1809
     www.muzeumznojmo.cz/Vystavy-Znaim--|-Znojmo-1809-

Výstava Znojmo-Znaim 1809 – Jihomoravské muzeum ve Znojmě
     www.austerlitz.org/cz/vystava-znojmo-znaim-1809-jihomoravske-muzeum-ve-znojme/

Výstava Znaim/Znojmo 1809 – fotogalerie
     www.austerlitz.org/cz/vystava-znaim-znojmo-1809-fotogalerie/